23 November 2013

Rändrahn faarvaatris


Ringsu sadama faarvaatrit kontrollinud tuukrifirma leidis sadama sissesõiduteelt kivi, millel väikeste teokarpidega kaetult pinnalt oli näha värsket löögijälge. Paadiomanikuna võin öelda, et karbid kasvavad igal suvel paadipõhjale. Kuna eelmine talv oli õnnistatud vägeva jääkattega ja samas oli ka suhteliselt tormine, siis tõenäoliselt vedas jää Sjustaku maanina poolt mingi kivi kaasa ning uputas selle väljaspool tavalist mõõdistusjoont sadama sissesõiduteele. Umbest samamoodi tekkis tänavu Ringsurabale veepiirist kõrgemale hoiatusmärgina üks kivimürakas.
Priit.

20 November 2013

Meestepäev

http://p.ocdn.ee/15/i/2013/11/20/pyb3t5ey.skb.jpg


Olete oodatud laupäeval,
23. novembril kell 19:00 rahvamajas
toimuvale meestepäeva peole
Must ja valge.

              Riietu mustvalgelt ja võta kaasa pisut raha!
                                                                                                                                                                                     






18 November 2013

Riigiarhiivi varasalvest VII. Palgatšekk 1926

Merepäästejaama ülevaataja Mats Östermani palgatšekk 1926. aastast. Varasemaid riigiarhiivi vastavas toimikus polnud, hilisemaid oli. Seetõttu võib arvata, et see oli võib-olla ka esimene. Igasugu asjameeste allkirju ja templeid on igatahes muljetavaldavalt palju, järgnevate puhul on ülemused maha rahunenud ja kontrollijaid nii palju enam ei olnud.

Kaarel

16 November 2013

Riigiarhiivi varasalvest VI. Merepäästajaama toimetusi





Esimene kiri on kirjutatud ajal, mil käis Vabadussõda; tuletorn oli 1915 purustatud ja ei töötanud. Nagu varasemalt juttu on olnud, töötasid merepäästejaamad tuletornide alluvuses, seega polnud ka tuletornivahti ega otsest ülemust kelle poole pöörduda. Tuletorn pandi jälle tööle 1921. aastal ja ehk siis lahenesid ka päästejaama meeste mured.

Tomesnest on Domesnäsi ehk Kolka tuletorn.

Kaarel

Sünnipäev Jukul!

Palju õnne sünnipäevaks, head nalja ja uusi kõrgest klassist huumoriesitusi!  

11 November 2013

Riigiarhiivi varasalvest V. Riho Keskpaik



1980.-te lõpp. Mees, kelle pärast avati peale üheaastast kinniolekut 1.septembril 1979 taas Ruhnu kool - peale seda kui Riho oma 8 lapsega Ruhnu kolis (või palju neid kooliskäijaid sel ajal tal veel oli). Sel ajal oleks ajaratas Ruhnu jaoks ka oluliselt halvemini võinud pöörata.

Kaarel

10 November 2013

Nygord sai õuest valmis




Isand Olof Österman saab igati rahulolema, sest Andrese ehitatud majale võib vabalt suure A plussi hindeks panna! Krunt on korrastatud, ajutine ahi puhub korstnast suitsu. 
Priit

Isadepäeval rannas


Kalur on ära väsinud, paju taas merde end heitnud ja rannaliivast on "täiesti uus" ristikivi välja uhutud.

Priit

Riigiarhiivi varasalvest IV. Liisi Norman



Kaarel

Mardisandid jooksus

Priit

09 November 2013

Heljule palju õnne!

Õnnitleme Heljut tänasel sünnipäeval! Soovime palju tervist, ikka kestvat optimistlikku meelt ja jõudu-jaksu igapäevatoimetustes!

Riigiarhiivi varasalvest III. Kalasadama projekt 1938


Veeteede Valitsuse tellitud Ruhnu kalasadama projekt aastast 1938. Mõõdistustööd tehti 1937. aastal, sadama eskiisprojekt ja ehitusmaksumuse kalkulatsioonid 1938. a sügisel. Raske öelda, kas suure ehitusmaksumuse tõttu või segaste aegade tulekul, aga sadam jäi ehitamata ja ka arhiivis rohkem selle kohta märke ei leidu. (Võib-olla tingis Veeteede Valitsuse huvi sadam rajada 1937. a tuletorni taastamistööd ja sellega seotud raskused materjaliveoga saarele. Tuletorn ehitati siiski valmis ja ka huvi sadamat rajada vaibus.)

Kaarel

08 November 2013

Riigiarhiivi varasalvest I


Kaev ja betoonplaadid on vanast ajast veel alles.

Kaarel

07 November 2013

Ruhnu laevad on veekeralt maakerale tõstetud


Pilt ja pealkiri: Meelis Laaster

Riigiarhiivi varasalvest II. Korsi talu



Korsi talu Antsu-Jürka ja Antsu-Liisi loomadega 1980-te lõpus.

Kaarel

06 November 2013

Riigiarhiivi varasalvest I

Käesolevaga alustab toimetus riigiarhiivis leiduvate Ruhnu-teemaliste materjalide avaldamist. Esimene pilt on küsimuse vormis: mis taluga on tegemist? Aasta: 1980-te lõpp.

Kaarel